peanøttsmørsjokolader, risboller, peppermyntestenger, lakrisfudge og lakriskonfekt/ -seigmenn.
Disse karamellene er helt seriøst de enkleste og mest vellykkede karamellene jeg har testet! (Jeg pleier å doble den) Takk til Kaker og kos for oppskriften:
1 dl søt kondensert melk
(IKKE Viking melk!)
1 dl brunt sukker
1 dl sukker
1 dl lys sirup
1oo gr smør
Bland alt oppi en gryte og rør sammen under oppvarming.
Kok opp og la det hele koke i ca 6-8 minutter. Husk å røre innimellom.
Hell karamellen oppi en smurt form og kjøl helt ned.
Når karamellen er helt avkjølt (også inni)
kan du skjære den oppi biter og pakke inni cellofan.
Du kan også dyppe dem i sjokolade
50g fløte
3-5g te
ca. 200 g sjokolade
Slik gjør du:
1. Kok opp melk og fløte.
2. Ha i teen og la den trekke. Sil av og gi det et nytt oppkok.
3. Den finhakkede sjokoladen has i.
4. Når massen er avkjølt piskes den litt opp helles i en form slik at den får ca.1 cm. tykkelse.
5. Akjøles og skjæres i passe store biter.
6. Evt. trekk konfektbitene med sjokolade.
Freia hjemmekonditori har MYE fristende. Disse peanøttkubbene er nydelige!
1 pk Ritzkjeks
1 pk lys sirup
1 pk Peanøttsmør (grov type)
1 ts Freia Vaniljesukker
Salte peanøtter
200 gr Freia 70% Kokesjokolade
1 ss Smør
1 plate Freia Lys kokesjokolade
Knus Ritz-kjeks og ha dem i bunnen
av en liten langpanne kledd med bakepapir.
Smelt sirup, sukker, peanøttsmør og
vaniljesukker i en kjele på svak varme til alt er flytende.
Bland inn en håndfull peanøtter.
Hell røren over kjeksen
og trykk nedi slik at den blir jevnt fordelt.
Smelt 70 % kokesjokolade og smør i vannbad og hell over.
Pynt med smeltet lys sjokolade og salte peanøtter.
Legg formen i kjøleskapet til kaken er stivnet.
Skjær i ruter.
En stor slager i familien er lakrisfudge. Jeg er ikke glad i lakris, men lager likevel til de andre. Kakedesign er siden jeg har snoket i for å få tak i oppskriften:
blir blank og glatt,
når sukkermassen holder 60-70 grader.
når massen holder ca. 40 grader.
Bitene skal være ca. 2x2 cm,
så det er fint om du har en form som ikke er så stor.
Skjær så bitene i passe biter.
6 dråper lakrisessens og 2 ss. lakrisekstrakt
(pulver, men det holder med 1 ss),
samt 1 liten ts. sort næringsfarge (ville brukt 1,5 ts. neste gang).
Slik ble det lakrisfudge.
(For å lage bananfudge brukte jeg bananessens.
Slik kan du eksperimentere med ulike smaker.)
Lakriskonfekt/ -seigmenn er også hentet fra kakedesign:
til å rulle rutene i (fås på panduro hobby).
med minimum 1 cm. kanter med bakepapir.
bløtes opp mens du koker opp massen under.
Tilsett ønsket farge
(jeg brukte 1/8 liten ts. sort wiltonfarge)
og ca 15-20 dråper lakrisessens.
Husk å klemme mest mulig av det kalde vannet og
smelt en og en plate (helst).
Da blir all gelatinen løst fullstendig opp.
sukkermassen i en tynn stråle.
hell røren over på bakepapiret.
og vend rutene til alle sider er dekket.
Har du ikke lakrissalt bruker du kun sukker.
men tåler godt romtemperatur.
Risbollene har jeg laget etter oppskrift fra matprat.no. Enkelt og veldig godt!
250 g kokosfett (delfiafett)
200 g kokesjokolade
2 stk egg
2 dl sukker
3 ss kaffe , gjerne litt sterk
ca. 100 g puffet ris
Smelt delfiafett og sjokolade sammen.
Avkjøl.
Pisk eggedosis av egg og sukker.
Rør inn kaffe og delfiafett/sjokolade.
Elt lett inn puffet ris.
Sett boller med skje på matpapir eller i muffinsformer.
Avkjøl og oppbevar i kjøleskap til servering.
Peanøttsmørsjokoladene har jeg funnet på helt selv, og det er så enkelt som så:
Peanøttsjokolader
kokesjokolade
peanøttsmør
Smelt sjokolade over vannbad.
Fyll små muffinsformer med litt sjokolade.
Mens sjokoladen fortsatt er varm,
tilsett en 1/2 ts peanøttsmør i hver form.
Dekk peanøttsmøret med flytende sjokolade.
Pynt med peanøtter og avkjøl.
Alt dette er raskt og enkelt å lage, så du rekker å lage noe av det før jul!
Jeg ønsker dere alle sammen en riktig god jul!
OH MY! VANN I MUNN! hihi!
SvarSlettJeg er bare innom for å ønske deg en fabelaktig jul! Det har vært koselig å stifte dette bloggbekjentskapet med deg :)
Nyt dagene med dine nærmeste og kos deg! Vi blogges brått igjen.
Juleklem fra meg.
Nala logrer og sender deg ett nuss også :)
Shit mama!
SvarSlettPå alle måter skulle jeg ønske at vi bodde litt nærmere hverandre
- men nå begynner jeg å revurdere litt.... Tror kanskje hele familien hadde gått opp mange kilo, om jeg hadde blitt enda mer inspirertav deg! Men samtidig kunne jeg tenke meg å lære å lage alt dette av deg!
God jul, vennen min! Til deg og familien <3